Клиноптилолитът (зеолитът) e едно от най-изучаваните неща на планетата, е обявен от Световната научна организация за минерал на XX век, поради граничещите му с вълшебството качества и все по-нарастващото му използване в хранително-вкусовата промишленост, индустрията, животновъдството, растениевъдството, космонавтиката, медицината.

Клиноптилолитът се счита за напълно безопасен и нетоксичен за перорално приложение при хора и животни. Това включва бебета, деца, бременни жени и кърмачки. Клиноптилолитът е порест минерал, съставен предимно от алуминий, силиций и кислород. Той е мощен адсорбент. На микроскопско ниво се вижда, че скелетът му има структурата на пчелна пита, с високопорьозна и обширна реактивна повърхност от 450 кв. метра на един грам. Именно тази структура придава на клиноптилолита уникални свойства. Натоварената с отрицателно електричество повърхност дава възможност минералът клиноптилолит да привлича и задържа катиони от средата, в която се намира и от своя страна да отделя други. Поставен във водна среда, клиноптиолитът елиминира всички вредни за човека вещества от нея, включително и радиоактивно замърсяване. Той има силно въздействие върху човешкия организъм. Пречиства отровите в организма, поети чрез въздуха и храната.

Казват, че нашите сънародници живеещи в Родопите от десетки години го използват в ежедневието си – слагат го във водата си, дори в храната и са сред едни от най-здравите дълголетници в родината ни!

Истински дар от майката Природа, зеолитът едва наскоро разкри свойствата си пред по-голяма аудитория, подобно на много други “чудодейни”, но безкрайно простични лекове, напълно достъпни за хората и за ужас на фармацевтичната индустрия – наистина работещи.

Изучено действие на зеолита:

 1. Силен антиоксидант.През първия месец от използването му се свалят 3-4 кг „мъртво тегло“, поради изхвърлянето на шлаките от организма. Клиноптилолитът е най-мощното детоксикиращо средство помагащо на организма да се защити от свободните радикали
 2. Улавя и извежда от организма нитрозамините/канцерогенните вещества , които се образуват при консервиране на храни, пържене, опушване или при използване на нитратна сол/
 3. Притежава абсорбиращи свойства спрямо радиоактивните елементикато Цезий 134 и Цезий 137, стронций, както и към тежките метали /живак, кадмий, олово, цинк, хром/
 4. Свързва и елиминира амоняка от клетките.
 5. Елиминира млечната киселина от мускулите и подобрява мускулния тонус (подходящ за прилагане при спортисти с цел бързо възстановяване).
 6. Снижава риска от развитие на ракови клетки.
 7. Нормализира киселинно-алкалния баланс. Това е изключително важно за общото укрепване, защото повечето хора живеят в състояние на излишна киселинност, предизвикана най- вече от лошо или неправилно хранене. Помага на организма да регулира биохимичния си баланс. Подобрява усвояването на другите нутриенти от организма.
 8. Пречиства бъбреците и жлъчкатаот песъчинки.
 9. Единственият минерал, който помага при обилно изпотяванепредизвикано от нервни проблеми: (150 г клиноптилолитова вода се смесва с 50 г ябълков оцет или лимонов сок и сместта се пие минимум три пъти дневно преди ядене, леко затоплена).
 10. Нормализира кръвното налягане,премахва безсънието, потенето, напрегнатостта. Хората, употребяващи клиноптилолит, не познават болести като рак, язви, гастрити, колити, проблеми на сърдечно-съдовата и нервната система.
 11. Намалява симптомите на алергии.Улавя някои от алергените и антигени, които предизвикват алергии, мигрена, астма.
 12. Стабилизира функцията на имунната системаосигурявайки ѝ перфектна защита в борбата с различни болест. Действа в широк антивирусен спектър. Клиноптилолитът не засилва директно имунната система, но позволява тя да функционира оптимално чрез премахване на токсини, вируси, дрожди, бактерии и гъбички, които могат да потиснат имунната функция и производството на хормони. Много хора съобщават за чувство на повишена енергия, яснота на съзнанието и жизненост.
 13. За лечение на инфекции на пикочните пътища и зъбната плака.
 14. Прилагането на клиноптилолит вътрешно и под формата на пудра показва отлични резултати при лекуването на кожни раздразнения, акне, псориазис и вкякакъв тип рани.
 15. Подпомага процесите на детоксикацияна черния дроб, като намалява неговата токсичност.
 16. Подобрява имунитетаи устойчивостта на организма към стреса.
 17. Стимулира перисталтикатана червата, като по този начин допринася за цялостното здраве.
 18. Подпомага отстраняването на свободните радикали от тялото.
 19. Действайки като сорбент и почиства на клеткитена организма, помага за установяване и поддържане на здравето на клетъчно ниво.
 20. Помага за поддържането здравината на клетъчните мембрани,като по този начин намаляват възможностите за злокачествени туморни образувания.

Благоприятно влияе върху процеса на храносмилане, отделяне на токсините и нормализиране на минералния обмен в организма, биохимичните показатели на кръвта, укрепва имунната система, подпомага потентността и издръжливостта, ефективен при алергии, злоупотреба с алкохол и храни, коригира наднорменото тегло, повишава хемоглобина, ефективен при рани, изгаряния, кожни и козметични проблеми, премахва целулита, ефективно средство срещу гъбичи, транспортира кръвната захар в клетките, без помощта на инсулин.
Взаимодействие с лекарства: съчетава се добре с всички лекарствени средства, прилагани за лечение на посочените заболявания.

Няма противопоказания, възрастови ограничения, нито странични явления. През първите няколко дни след започване на приема е възможно да се раздвижат песъчинки в бъбреците и жлъчката, да се появят болки или дискомфорт в тази област, но те скоро отзвучават. Нежелан страничен ефект е обезводняването. Ако приемате клиноптилолит на прах, трябва да поглъщате достатъчно течности – поне 2 – 2,5 литра вода –  за да улесните циркулация на кристалните структури и очистването на шлаките.

Възможна употреба на камъните зеолит: 1оо гр. зеолит се изсипват в 5 л. туба вода (или следвайки даденото съотношение – в по-малки бутилки). Водата трябва да е чиста – дестилирана, минерална, изворна – само да не е хлорирана от чешмата! Камъните трябва да престоят поне 8 часа, за да наситят водата с лечебните си свойства, след което може да се пие. Няма ограничения за количествата вода, които да изпивате. Можете да пиете само клиноптилолитова вода, можете да пиете и обикновена в комбинация с клиноптилолитовата. Препоръчително е да се повиши обичайният прием на вода. Ако обичайно пиете по литър и половина вода на ден, пийте поне 2 л. след като започнете да употребявате клиноптилолит. След като се изпие водата в тубата, просто се долива отново с нова вода, не е необходимо да се вадят камъните. Лечебните свойства на камъните се запазват до три месеца, след което е необходимо да ги подмените.