куркумата

Куркумата е често срещана подправка. Позната още като “царицата на подправките”, главните ѝ характеристики са аромат на пипер, остър вкус и златист цвят. Тази подправка се използва за готвене от хора по целия свят. Освен за готвене обаче, тя има десетки здравословни ползи.

Според журнала на Аmerican Chemical Society“ куркумата съдържа широк набор от антиоксиданти, антивирусни, антибактериални, противогъбични, антиканцерогенни, антимутагенни и противовъзпалителни вещества.
Освен това е пълна с много здравословни хранителни вещества като протеини, диетични фибри, ниацин, витамин С, Е и К, калий, калций, мед, желязо, магнезий и цинк. По тази причина, куркумата често се прилага за лечението на широка гама от здравословни проблеми.

Десете най-големи ползи от куркумата са:

1. Предотвратява рака

куркумата

Куркумата може да помогне за предотвратяването на рак, да спре растежа му или дори да унищожи ракови клетки. Много проучвания показват, че активните компоненти в куркумата я правят един от най-добрите защитници срещу радиационно индуцирани тумори. Също така има превантивен ефект върху туморни клетки като левкемия на Т-клетките, карциноми на дебелото черво и карциноми на гърдата.

2. Облекчава артрита

Противовъзпалителните вещества в куркумата са чудесни за прилагане върху остеоартрит и ревматоиден артрит. В допълнение, антиоксидантното свойство на куркумата, унищожава свободните радикали в тялото, които увреждат клетките на тялото. Открито е, че хората които страдат от ревматоиден артрит и редовно консумират куркума, изпитват много по-голямо облекчение от болките и възпалението в ставите.

3. Контролира диабета

Куркумата може да се прилага при диабет, като спомага за регулирането на нивата на инсулин. Също така подобрява контрола на глюкозата и увеличава ефективността на лекарствата за диабет. Още едно голямо предимство е ефективността на куркумата при инсулинова резистентност, което може да предотврати появата на диабет тип-2.
Ако обаче се комбинира със силни лекарства, куркумата може да предизвика хипогликемия (ниска кръвна захар). Най-добре е да се консултирате с професионалист преди да приемете куркума на капсули.

4. Понижава нивото на холестерол

куркумата

Изследванията показват, че използвайки куркумата като подправка в храната, може да се намалят серумните нива на холестерола. Добре познат факт е, че високият холестерол може да доведе до редица сериозни здравословни проблеми. Поддържането на добри нива на холестерол може да предотврати много сърдечно-съдови заболявания.

5. Усилва имунитета

куркумата и имунитета

Куркумата съдържа вещество наречено липополизахарид, което подпомага за стимулиране на имунната система. Неговите антибактериални, антивирусени и противогъбични средства също помагат за увеличаване на имунитета. Силната имунна система намалява риска от простудни заболявания. Ако настинете може да сложите една чаена лъжичка куркума на прах в чаша топло мляко и да пиете веднъж дневно.

6. Заздравява рани

Куркумата е натурално антисептично и антибактериално средство и може да се използва като ефективен дезинфектант. Ако сте се порязали или изгорили, може да поръсите куркума на прах върху засегнатата зона, за да усилите процеса на заздравяване. Куркумата може да помогне за възстановяването на увредена кожа, за лечението на псориазис и други възпалителни кожни заболявания.

7. Регулира теглото

Куркумата на прах е много полезна при поддържането на здравословно тегло. Съставния компонент на куркумата подпомага за потока на жлъчната киселина, която разбива мазнините. Хора, които искат да отслабнат или са с наднормено тегло и други свързани болести могат да добавят една чаена лъжичка куркума на пудра във всяко ядене.

8. Предотвратява болестта Алцхаймер

куркумата и мозъка

Възпалението на мозъка е една от водещите причини за когнитивни разстройства като Алцхаймер. Куркумата подкрепя цялостното здраве на мозъка като подпомага за премахването на натрупаната плака в мозъка и подобрява потока на кислород. Също така може да предотврати или да забави развитието на Алцхаймер.

9. Подобрява храносмилането

Много от ключовите компоненти в куркумата стимулират жлъчния мехур да произвежда жлъчна киселина, което подобрява храносмилането и намалява симптомите на подуване и газове. Също така, куркумата е полезна при лечение на повечето форми на възпалително заболяване на червата, включително улцерозен колит.
Въпреки това е важно да се има предвид, че хората, страдащи от всякакъв вид болест на жлъчния мехур не трябва да приемат куркума като хранителна добавка, тъй като може да влоши състоянието. Най-добре е да консумирате куркума в сурова форма, когато страдате от храносмилателен проблем.

куркумата

10. Предотвратява чернодробни болести

Куркумата е естествен детоксикатор на черния дроб. Черният дроб детоксикира кръвта чрез производството на ензими, а куркумата увеличава производството на тези жизненоважни ензими. Те се разграждат и намаляват токсините в тялото. Смята се също, че куркумата засилва и подобрява кръвообращението. Всички тези фактори поддържат добро здравословно състояние на черния дроб.

Предвид многобройните здравни ползи от куркумата, добавянето на тази мощна билка към вашата диета е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да подобрите качеството на живота си. Можете да добавите куркума под формата на прах към къри, да разбъркате с пържени ястия, глазури, топло мляко и дори пикантни салатни дресинги. Може да се приема и под формата на хапче.
Въпреки това, куркумата не трябва да се използва от хора с жлъчни камъни или обструкция на жлъчката.

Източник: https://www.top10homeremedies.com

Вижте още: Златно мляко за силна имунна система и здрав черен дроб! – Древна Аюрведична рецепта

Благодарим ви, че споделяте тази публикация чрез бутончетата отдолу. Нека стигне до повече хора, на които ще бъде полезна!